Jak i kiedy tniemy drzewa owocowe?

W okresie od lutego do końca marca zwykle przycinamy drzewa owocowe, czyli wykonujemy cięcia prześwietlające lub usuwamy gałęzie i konary chore lub uszkodzone. Jest to ważny zabieg pielęgnacyjny, ponieważ zaniechanie cięć lub przeprowadzanie ich zbyt późno ma duży wpływ na słabsze owocowanie.  Jak to zrobić prawidłowo i bezpiecznie?

 

 

Jakie drzewa można ciąć późną zimą?

Trzeba pamiętać, że prześwietlanie koron dotyczy głównie drzew starszych, wyrośniętych i owocujących. W drugiej części lutego można już prześwietlić korony jabłoni, grusz i śliw. Jabłonie i śliwy można ciąć silnie natomiast grusze do owocowania potrzebują dużo starszych pędów i tniemy je nieco ostrożniej.

Szkoleniowy pokaz cięcia drzew owocowych (marzec 2023, ROD „Fort Szczęśliwice”)

Ogólne zasady cięcia drzew owocowych

Cięcie polega przede wszystkim na rozluźnieniu korony, czyli usunięciu pędów (gałęzi) krzyżujących się, rosnących do środka korony, położonych zbyt blisko siebie. Dobrą praktyką jest także utrzymywanie wysokości drzew na poziomie około 3m. W tym celu  ścina się gałęzie wierzchołkowe na tej wysokości. Dzięki temu łatwiej będzie pielęgnować drzewa (np. wykonywać opryski) oraz zrywać owoce. Wycinamy też wszystkie gałęzie uszkodzone, nadłamane lub chore. Jednorazowo nie powinno się usuwać więcej niż 20-30% gałęzi aby nadmiernie nie osłabiać drzew.

Czy wszystkie drzewa przycinamy wiosną?

Nie wszystkie drzewa owocowe tniemy w tym samym czasie. Warto pamiętać, że jedne gatunki potrzebują cięcia wczesną wiosną, a inne nieco później lub po owocowaniu. Do takich gatunków należą wiśnie i czereśnie, dla których najlepszym terminem cięcia jest lipiec i sierpień – po zerwaniu owoców. Wczesne cięcie nie jest tez zalecane w przypadku moreli i brzoskwiń. Lepiej poczekać do kwietnia lub początku maja, gdyż wtedy łatwiej odróżnić pąki zdrowe od przemarzniętych lub chorych.

 

Maciej Aleksandrowicz

biuro OZ Mazowieckiego PZD