Stanowisko nowych członków Związku z terenu delegatury siedleckiej w sprawie obywatelskiego projektu ustawy

Zdjecie0222Na szkoleniu ogrodniczym organizowanym przez Siedlecką Delegaturę Rejonową OZM PZD zapoznaliśmy się z obowiązującym prawem w 2013r. i ze zmianami przygotowanymi i złożonymi na początku roku 2013 do Marszałka Sejmu w formie projektu obywatelskiego.

Projekt obywatelski zawiera artykuły zgodne z orzeczeniem Trybunału Konstytucyjnego zachowując najkorzystniejsze rozwiązania prawne dla działkowców. Członkostwo i użytkowanie działek  w ogrodach na terenie Mińska Mazowieckiego odpowiada nam w formie obecnie funkcjonującej. Dlatego też wnosimy o rozpoczęcie prac w Sejmie w terminie wyznaczonym przez Trybunał Konstytucyjny, aby zachowana została  ciągłość prawna i organizacyjna.

Uchwalenie tej ustawy zapewni ogrodom trwałe miejsce w architekturze miast, a użytkownikom zagwarantuje aktywny wypoczynek i ekologiczną produkcję. Pod stanowiskiem podpisało się 28 uczestników szkolenia dla nowych członków PZD.