Porada na dziś: Jak ciąć winorośl?
Ogólnie można powiedzieć, że winorośl tniemy dwa razy w sezonie: wczesną wiosną, aby pobudzić zawiązywanie owoców i latem, aby skrócić pędy wytworzone w trakcie sezonu.
Pierwszy raz tniemy na przedwiośniu, czyli na koniec lutego/początek marca. Jeśli zima jest długa i sroga, to cięcie można przełożyć nawet na początek kwietnia. Zbyt późno cięte „płaczą” i wtedy lepiej już podarować sobie cięcie wiosenne.
Winorośle zwykle owocują na pędach jednorocznych, więc im więcej oczek pąków zostanie na pędach, tym więcej powstanie owców.
Zasada jest taka, że jeśli chcemy mieć duże i słodkie owoce, to lepiej ograniczyć liczbę pąków, czyli tzw. „oczek”. Powinno pozostać maksymalnie do 10 oczek na pędzie (przy starszych roślinach).
Czas cięcia letniego, to koniec lipca lub początek sierpnia. Skracamy wtedy długie pędy bez zawiązanych owoców, które potrafią osiągnąć nawet do kilku metrów długości. Na każdym pędzie można zostawić od 5-10 liści, podobnie na pędach z dojrzewającymi winogronami gdy są zbyt długie – pozastawiamy maksymalnie 10.