Informacje, Informacje OZM, Ogrodnicze

„No dig” – alternatywna metoda uprawy gleby

„No dig” – alternatywna metoda uprawy gleby

Coraz bardziej popularny jest ekologiczny sposób uprawy i zasilenia gleby, nazywany z angielska „no dig”, czyli bez kopania.
Choć nowo nabytą i zaniedbaną działkę warto na początku przynajmniej raz tradycyjnie przekopać i oczyścić, to w kolejnych latach warto spróbować tej metody. Jakie zalety ma „no dig” i o co w tym chodzi?

Metoda „no-dig”, czyli uprawa gleby bez jej przekopywania ma wielu zwolenników i wiele zalet.  Ograniczenie corocznego przekopywania  gleby i okrywanie jej ściółką to przede wszystkim:
  • mniejsza ilość pojawiających się chwastów
  • ograniczenie ubytku wilgoci z podłoża
  • wspomaganie rozwoju pożytecznych mikroorganizmów glebowych
  • zachowywanie ciepła w glebie zimą
  • zachowanie naturalnej struktury gleby i stosunków powietrzno-wodnych
  • poprawa mikoryzy, co wzmacnia rozwój korzeni oraz odporność i plon roślin
  • zyskanie czasu i mniej wysiłku

Jak stosować metodę „no dig” na działce?

W metodzie „no dig” podstawą jest stosowanie dużych ilości naturalnej ściółki organicznej:

  • kompostu
  • dobrze przekompostowanego obornika
  • ziemi liściowej
  • kompostowanej (przez kilka lat) kory lub zrębków drewnianych

Po zakończeniu sezonu (jesienią) rozkłada się więc na  powierzchni grządek  około 5-7 centymetrową warstwę materii organicznej, czyli ściółki, która jesienią i zimą wzbogaci glebę w naturalne, cenne składniki pokarmowe.

Nie należy jednak używać jako ściółki materii organicznej nierozłożonej (nieprzekompostowanej), ponieważ szybko wyjałowi glebę ze składników pokarmowych.

 

opracowanie i zdjęcia:

Maciej Aleksandrowicz

biuro Okręgu Mazowieckiego PZD

Pozostałe artykuły:

Chcesz dołączyć do naszego zespołu i stać się częścią Polskiego Związku Działkowców? Sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy!

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do naszego newslettera, by nie przegapić ciekawostek i porad dotyczących życia na Twojej działce!

Wyszukiwarka wpisów