Zdrowe pełnoziarniste czyli patrz co kupujesz w sklepie. Najnowsze zalecenia żywieniowe wskazują, iż produkty zbożowe mają być podstawą diety. Najlepiej spożywać je 6–10 razy na dzień. Ale co wybrać z ogromu asortymentu pieczywa, makaronu, ryżu i kasz oferowanych przez sklepy? Czy wszystkie one są zdrowe? Absolutnie nie – niektóre to zwykłe „śmieciowe” jedzenie, inne – spożywane regularnie – mogą być szkodliwe dla zdrowia.
Białe, starannie oczyszczone ziarno zbóż jest niepełnowartościowe, w procesie technologicznym zostało pozbawione wielu związków bardzo cennych dla naszego zdrowia, w tym błonnika – sprzymierzeńca w walce z otyłością, zaparciami, nowotworami układu pokarmowego. Produkt pełnoziarnisty zawiera natomiast wszystkie składniki, które występują w ziarnie. Ale czy każdy ciemny chleb lub makaron jest produktem powstałym z mąki razowej, pełnoziarnistej? W sklepach można znaleźć wiele „pseudo” chlebów razowych o brązowym kolorze miąższu, które „udają” zdrowsze i lepsze pieczywo. Stosowane w nich niektóre barwniki powodują nadpobudliwość, niekontrolowane skurcze mięśni, a przy długotrwałym stosowaniu mogą być nawet przyczyną zmian nowotworowych.
Co zatem wybrać ze względu na wysoką wartość odżywczą, a czego zdecydowanie unikać? – odpowiedzi i rzeczowych argumentów dostarczy artykuł „Zdrowe pełnoziarniste”, który ukaże się w lutowym wydaniu miesięcznika „działkowiec”. Warto poczekać na jego publikację i zmienić dietę z pożytkiem dla własnego zdrowia i urody oraz zdrowia swoich najbliższych! To dobre postanowienie u progu nowego roku! Lutowy numer „działkowca” będzie dostępny w sprzedaży już od 19 stycznia!
MM
Fot. Źródło „Dz” 02/2018: Shutterstock.com