Stosowanie ściółki jest korzystne nie tylko ze względów estetycznych i dekoracyjnych. W trakcie sezonu ściółka, to pożyteczna ochrona gleby przed utratą wilgoci oraz rozwojem chwastów. Zimą stanowi skuteczną ochronę gleby i systemu korzeniowego roślin przed przemarznięciem. Ściółkować można wieloma sposobami, także ekologicznymi przy wykorzystaniu materiałów pochodzących z działki.
Co daje nam ściółkowanie?
Stosowanie wszelkiego rodzaju ściółek wiosną i latem chroni glebę przed wysuszającym działaniem wiatru i słońca, a tym samym przed utratą wilgoci. W połączeniu z roślinami ogrodowymi (kwiaty, barwne liście i igły) bardzo często stanowi także ozdobę rabat. W miejscach gdzie stosujemy ściółkę, jej warstwa sprawia, że podłoże pozostaje dłużej wilgotne – rzadziej trzeba je podlewać. Ściółkowanie to także rzadsze odchwaszczane – sporadycznie przebijające się przez ściółkę chwasty łatwiej usunąć. Zimą ściółka to również same pożytki – chroni glebę i system korzeniowy przed przemrożeniem i zbyt szybkim nagrzewaniem późną zimą i na przedwiośniu.
Czym ściółkować rabaty?
Najczęściej stosujemy do ściółkowania korę. Rozdrobniona i przekompostowana (świeża nie nadaje się do ściółkowania) kora sosnowa ma właściwości zakwaszające. Stosuję się ją głównie pod rośliny kwasolubne (iglaki, rośliny wrzosowate). Bardzo dobrze izoluje glebę przed chłodem i nadmiernym nagrzaniem. Najlepiej stosować grubszą warstwę kory – co najmniej 5-7 cm.
Oprócz kory do ściółkowania można używać innych materiałów organicznych – obornika, kompostu, ścinków trawy, liści, słomy.
Coraz częściej do ściółkowania używane są też lub tkaniny ogrodnicze. To także ciekawe i pożyteczne rozwiązanie. Materiały takie są obojętne dla środowiska, trwałe i można stosować je zwykle przez kilka sezonów. W sprzedaży spotkamy agrowłókniny białe i czarne. Białe są przydatne przede wszystkim do ochrony roślin i grządek przed przymrozkami. Czarne skutecznie hamują rozwój chwastów latem. Do ściółkowania można stosować także sypkie materiały mineralne, np. żwir lub grys – dobrze prezentują się one na rabatach z roślinami sucholubnymi lub w ogrodach skalnych.
Ekologiczna ściółka prosto z działki
Powierzchnię gleby można ściółkować również obornikiem lub innymi naturalnymi materiałami pochodzącymi z działki (skoszoną trawą, kompostem, liśćmi), które są dodatkowo źródłem próchnicy i składników pokarmowych. Dzięki temu zapewniamy dokarmianie roślin oraz poprawiamy właściwości fizyczne podłoża. Jednak takie ściółkowanie wykonuje się najwyżej dwa razy w roku – najlepiej jesienią. Zabieg można powtórzyć wiosną. Warstwę grubości co najmniej około 5cm rozkładamy przed zamarznięciem gleby jesienią lub wiosną po rozmarznięciu gruntu. Warto także pamiętać, że w ROD, ściółkę można pozyskiwać również z rozdrobnionych gałęzi, które często są traktowane jako odpad. Dzięki rozdrabniarkom lub rębakom, które można zakupić na rzecz ogrodu (lub wynająć w profesjonalnej firmie) uzyskać możemy zrębki o różnej wielkości i spożytkować właśnie do ściółkowania.
tekst i zdjęcia:
Maciej Aleksandrowicz
specjalista ds. ogrodniczych
OZ Mazowiecki