Pokaz gotowania Karola Okrasy, językowe potyczki z jabłkiem Jerzego Bralczyka, warsztaty kulinarne z jabłkiem w roli głównej oraz mnóstwo innych atrakcji towarzyszyć będzie FESTIWALOWI JABŁKA, który odbędzie się 27 w Warszawie.
Już 27 września w Warszawie na Krakowskim Przedmieściu na Skverze Hoovera oraz na placu przed Centralną Biblioteką Rolniczą odbędzie się Festiwal Jabłka – wydarzenie organizowane przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, przy współpracy z Międzynarodowymi Targami Poznańskimi. Sadownicy, którzy przyjadą do Warszawy z różnych stron Polski zaprezentują to, czym możemy chwalić się na całym świecie – najsmaczniejsze, najbardziej dorodne i zdrowe jabłka z polskich sadów, którymi częstować będą przybyłych na Festiwal warszawiaków. Honorowy Patronat nad Festiwalem Jabłka objął Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Bronisław Komorowski.
Celem przedsięwzięcia jest promocja jabłek – zarówno ich walorów zdrowotnych, jak i smakowych. Polska jest trzecim co do wielkości producentem tych owoców na świecie. Organizacja Festiwalu wpisuje się naturalnie w cykl działań podjętych jako reakcja na zamknięcie się niektórych kierunków eksportu. Niekwestionowane walory jabłek polskich warte są tego, by Polacy sięgali po nie częściej niż dotychczas. Wydarzenie w formie pikniku jest znakomitym sposobem, by zwiększyć świadomość społeczeństwa, co do zdrowotnych właściwości jabłek i przyczynić się do zwiększenia spożycia tych owoców, szczególnie wśród dzieci i młodzieży, której sposób odżywiania się pozostawia wiele do życzenia – mówi Witold Boguta – prezes zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w imieniu organizatorów Festiwalu.
W programie Festiwalu Jabłka nie zabraknie atrakcji dla publiczności oraz występów gwiazd. I tak zaplanowany został pokaz pt: Jabłkowe inspiracje Karola Okrasy, który zakończy się degustacją przygotowanych dań – łososia z sosem jabłkowym i glazurowanymi winogronami oraz piersi kaczki z jabłkami i sosem i imbirowym. Ciekawie zapowiada się quiz „Co ty wiesz o jabłku” połączony z degustacją różnych odmian jabłek i przykładami zastosowań. Tę część przygotują fachowcy z SGGW – prof. Kazimierz Tomala oraz dr Kamil Jeziorek. Językowe potyczki z jabłkiem stoczy prof. Jerzy Bralczyk, a o jabłkach na swoim stole opowie Katarzyna Cichopek. Pani Katarzyna będzie obecna na pikniku przez cały dzień i poprowadzi program wydarzeń na scenie.
Zainteresowanie publiczności z pewnością przyciągną warsztaty kulinarne, podczas których profesjonalni kucharze będą uczyć, jak przygotować smakołyki z jabłkiem w roli głównej. Pokazy kulinarne każdorazowo kończyć się będą wspólną degustacją.
Organizatorzy pomyśleli także o najmłodszych – dla nich przygotowana zostanie strefa zabaw, w której animatorzy prowadzić będą warsztaty plastyczne oraz konkursy z nagrodami. Nie zabraknie ulubionych przez dzieci pokazów baniek mydlanych, gier zręcznościowych oraz malowania buziek.
Organizatorem wydarzenia jest Krajowy Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Program Festiwalu Jabłka:
10.00 Otwarcie terenu dla publiczności
10.30 Uroczyste otwarcie Festiwalu – powitanie gości, powitanie publiczności
11.00 Konkursy dla publiczności
11.30 Co ty wiesz o jabłku – dyskusja z publicznością połączona z quizem wiedzy o jabłkach
i degustacją – prof. dr hab. Kazimierz Tomala , Kierownik Katedry Sadownictwa SGGW
12.30 Jabłko nasze niecodzienne… czyli jabłko na stole Katarzyny Cichopek
13.00 Konkursy na scenie
13.30 Jabłkowe inspiracje Karola Okrasy
14.30 Konkursy na scenie
15.00 Jabłko nasze niecodzienne… czyli jabłko na stole Katarzyny Cichopek
15.30 Konkursy na scenie
16.00 Sztuka jabłka – czyli jabłko w literaturze i sztuce – prof. Jerzy Bralczyk
17:00 Konkursy na scenie
Miejsce: Krakowskie Przedmieście, teren przed Centralną Biblioteką Rolniczą oraz Skwer Hoovera
Termin: 27 września 2014 r. (sobota)