W ramach współpracy Okręgu Mazowieckiego PZD z Zarządem Zieleni Warszawy i promocji konkursu Warszawa w kwiatach, 7 lipca w ROD Zelmot w Warszawie odbyły się warsztaty Kwiaty jadalne. Zajęcia poprowadziła Pani Ewa Napiórkowska – opiekunka kolekcji roślin użytkowych w Ogrodzie Botanicznym PAN w Powsinie.
Uczestnicy spotkania mogli dowiedzieć się między innymi, jakie rośliny wytwarzają jadalne kwiaty i jak je uprawiać na działce. Dodatkowo można było spróbować niektórych z nich (zerwanych prosto z ogrodu) oraz sprawdzić co nich można przyrządzać. Niektóre potrawy czy przetwory były dla wielu z działkowców ogromnym zaskoczeniem, np. konfitura z kwiatów magnolii.
Oprócz tego była okazja, by posmakować innych niecodziennych przekąsek, jak np.: lawendowe ciasteczka, kiszone pąki liliowca, twarożek z płatkami nagietka i chabra bławatka na plasterku świeżego ogórka. Były także smażone w cieście kwiaty dyniowate, na przykładzie których Pani Ewa zaprezentowała kwiaty męskie i żeńskie i opowiedziała o ich roli w dobrym plonowaniu tych roślin.
W czasie zajęć, uczestnicy warsztatów spacerowali alejkami ogrodu i zbierali płatki kwiatów konkretnych roślin, by poznać ich smak (oczywiście pod czujnym okiem prowadzącej specjalistki).
Bardzo ciekawe i nieco odmienne od innych zajęć ogrodniczych warsztaty, na pewno wzbogaciły wiedzę kulinarna, jak i przyrodniczą wszystkich uczestników.
Gospodarzem tego otwartego dla wszystkich wydarzenia oraz wsparciem dla uczestników był prężnie działający zarząd ROD i współpracujące z nim aktywne instruktorki ogrodowe SSI.
Opracowanie:
Zarząd i Instruktorki SSI ROD Zelmot